2020-11-14 22:54
Skärpta allmänna råd i Västerbotten

Folkhälsomyndigheten har, efter samråd med bland annat smittskyddsläkare och länsstyrelsen i Västerbottens län fattat beslut om skärpta allmänna råd. Syftet är att ytterligare minska trängsel och antalet kontakter mellan människor. Beslutet gäller till och med den 8 december 2020, men kan förlängas. En av de skärpta allmänna råden är följande:

Var och en bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Utifrån de skärpta råden så gäller följande för basketverksamheten inom KFUM Umeå
Träningen för spelare som är födda 2004 och tidigare pausas fram till den 8 december i enlighet med rådande restriktioner i Västerbotten. Träning för barn och unga födda 2005 och senare får bedrivas på ett Coronasäkert sätt, se nedan rekommendationer. Som ett tillägg från Västerbottens basketdistriktsförbund gäller det för träningsgrupper med blandade åldrar att antingen pausar hela gruppen sin träningsverksamhet eller så får endast de som är födda 2005 senare delta i gemensam träning. Detta enligt riktlinjer från Folkhälsomyndigheten.

I Västerbotten kommer all tävlingsverksamhet att återupptas tidigast i januari. Det vill säga att alla matcher i VBU och alla Easy Basket-sammandrag planerade före 31 december ställs in. Beslut tas löpande kring återupptagande av tävlingsverksamheten och information skickas ut när beslut är taget.

Se information från Västerbottens basketdistriktsförbund längre ner.

Varje ledare ansvarar för att informera sin träningsgrupp om vad som gäller. Kom ihåg att avboka halltiderna under aktuell period för er som inte kommer att bedriva träningar. Viktigt att även ni som har grupper som enligt rekommendationerna kan fortsätta träningen (på ett coronasäkert sätt) informerar gruppen om att ni kommer att bedriva träningen men betona vikten av nedanstående rekommendationer.

Tacksam om ni meddelar att ni tagit del av denna information samt att ni har informerat era respektive lag till basket@kfum.nu så vi ser att alla fått informationen vad som gäller utifrån dagens skärpta restriktioner.

Om ni har frågor så hör av er till basket@kfum.nu

Basketsektionens styrelse KFUM Umeå

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Information från Västerbottens basketdistriktsförbund

Hej!

Idag kom det nya lokala och skärpta allmänna råd kopplat till smittspridningen av covid-19 från Region Västerbotten och Folkhälsomyndigheten. Läs mer om restriktionerna här: https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/november/beslut-om-skarpta-allmanna-rad-i-kalmars--norrbottens--och-vasterbottens-lan/.

Detta berör basketverksamheten i distriktet och innebär i stort att all tävlingsverksamhet kommer att ta paus till 8 december. Detta bortsett från SBL Herr och SBL Dam.

I Västerbotten kommer all tävlingsverksamhet att återupptas tidigast i Januari. Det vill säga att alla matcher i VBU och alla Easy Basket-sammandrag planerade före 31 December ställs in. Beslut tas löpande kring återupptagande av tävlingsverksamheten och information skickas ut när beslut är taget.

Norrbottens BDF har samma restriktioner från Folkhälsomyndigheten vilket innebär att deras tävlingsverksamhet där Västerbotten också har deltagande lag pausas till och med 8 december. Även Mellannorrlands BDF har sedan tidigare tagit beslut att ta paus i hela sin tävlingsverksamhet fram till jul.

När det gäller träningsverksamhet rekommenderar vi att Svenska Basketbollförbundets riktlinjer följs:

Lokala restriktioner - Skärpta Allmänna Råd

SBBF:s rekommendationer spelare födda 2004 och tidigare:

• Fortsätt träna, men endast hemma eller utomhus individuellt. Inte gemensamt med andra.

SBBF:s rekommendationer spelare födda 2005 eller senare:

• Stanna hemma vid minsta symtom.
  • Träna gärna utomhus om det går.
  • Träningsinnehållet bör anpassas till att undvika närkontakt, det vill säga individuella övningar och dra ner på spelmoment.
  • Byt om hemma, dela inga vattenflaskor, munskydd eller andra föremål.
  • Ha god tillgång till tvål och rinnande vatten – handsprit om det inte finns

Som ett tillägg från Västerbottens BDF gäller det för träningsgrupper med blandade åldrar att antingen pausar hela gruppen sin träningsverksamhet eller så får endast de som är födda 2005 senare delta i gemensam träning. Detta enligt riktlinjer från Folkhälsomyndigheten.

Gällande utbildning pågår ett arbete med att kunna genomföra helt digitala utbildningar. Mer information om detta samt om vårens planerade verksamhet kommer vid ett föreningsmöte 23/11. Inbjudan till detta kommer inom kort.

//Västerbottens BDF